Project Title

Gaheung Community Park-Space

Date

2020

Location

Gaheung-dong, Yeongju-si, Gyeongsangbuk-do, Korea

Site Area

4,826.33㎡

Floors

B1F ~ 4F

Note

주차장의 기능에 충실함은 물론, 지역 주민과 다양한 관계를 맺을 수 있는 공간을 설계하고자 하였으며, 적당한 크기로 나누어진 건물의 매스는 주변 경관의 규모와 조화를 이루도록 세심히 설계되었습니다. 이렇게 나뉘어진 매스는 건물의 모든 방향에 정면성을 부여하여, 어느 방향에서든 주민이 편리하게 접근하고 머무를 수 있도록 유도합니다. 분절된 매스로 인해 나뉘어진 각 기능공간들은 연결 및 분리가 가능하여, 주차수요 변화와 같은 다양한 도시의 상황에 유연한 대응이 가능합니다. 또한 분리된 공간 사이에 옥외공간을 적절히 삽입하여 도시와 더 긴밀한 관계를 가질 수 있도록 설계하였습니다.

The building was designed not only to function as a parking lot, but also to have various relationships with local residents. The mass of the building, divided into appropriate sizes, has been carefully designed to match the scale of the surrounding landscape. The divided mass gives frontality to all directions of the building, and it allows residents to access the building from any direction. Each functional space divided by the segmented mass can be connected and also separated, allowing a flexible response to various urban situations such as changes in parking demand. Between each separated functional space an outdoor spaces were also inserted, which makes the building have a closer relationship with the city.
© 2020 Progressive Architects Group, All rights reserved.